İstifçi Urla olarak Sürdürülebilirlik Politikamız;
Sürdürülebilirliği temel alan bir tesis olmak,
Faaliyetlerimizle ilgili tüm yasal gerekliliklere uymak,
İstihdamda ayrımcılık riski altındaki gruplara ve yerel halka öncelik vermek,
Tüm çalışanlarımıza huzurlu, güvenli ve saygın bir çalışma ortamı sunmak,
Çalışan memnuniyetini sağlamak, dilek ve şikayetlerini iletip çözüm alabilecekleri bir mekanizma oluşturup varlığını devam ettirmek,
Her türlü kaynaktan gelen tüm misafir öneri ve şikayetlerini takip etmek, şikâyetleri etik davranış kurallarına uygun şekilde çözümlemek ve misafirlerimizi bu konuda şeffaf şekilde bilgilendirmek, misafir memnuniyetini ön planda tutmak,
Doğal ve kültürel mirası korumak, tanıtılmasını sağlamak,
Tüm paydaşlardan gelen geri bildirimleri dikkate almak,
Ürün ve hizmet satın alırken yerel tedarikçilere ve adil ticarete öncelik vererek yerel ekonomiye katkıda bulunmak, verimli ve çevreye duyarlı satın alma yapmak,
Su ve enerji kaynaklarını en verimli şekilde kullanarak su ve enerji performansımızı sürekli iyileştirmek,
Atık miktarımızı azaltarak, oluşan atıkların da geri dönüşümünü sağlayarak doğaya zararsız hale getirmek,
Biyoçeşitlilik ve yaban hayatın korunması konusunda üzerimize düşenleri yerine getirmek,
Sürdürülebilirlik uygulamalarımızı şeffaflık içinde paydaşlarımızla düzenli olarak paylaşmak,
Sürdürülebilirlik performansını sürekli gözden geçirmek ve iyileştirmektir.
Doğal ve hassas alanları ziyaret ederken dikkat edilmesi gerekenler aşağıdaki gibidir:
Ziyaret saatlerinin dikkate alınması
Fotoğraf çekilmesine izin verilmeyen alanlarda duyarlı davranılması
Çevreye karşı duyarlı olunması
Çöp ve benzeri şeylerin atılmaması
Hayvanlara ve bitkilere doğal yaşam ortamlarında zarar veren faaliyetlerde bulunulmaması
Ormanlık alanlarda ateş ve benzeri maddeler kullanırken dikkatli davranılması, ateş yakılmaması
Ramsar Sözleşmesi kapsamında Gediz Deltası’nda Kuş Cenneti bulunmaktadır. Koruma altında olan bu bölgede kuşlara zarar verecek davranışlardan kaçınılması ve çevreye zarar verilmemesi
Nesli tükenme tehlikesi altında olan türlerin kesin koruma altına alındığı alanlara ve genel güvenlik açısından girilmesi sakıncalı bölgelere girilmemesi
Korunan alanlar içerisinde nadir, endemik, nesli tehlikede veya tehlikeye düşebilecek doğal bitki türlerine hiçbir şekilde zarar verilmemesi. Bu türler toplanamaz, sökülemez ve bazı parçaları kesilemez, yabani hayvanların yumurtaları toplanamaz ve yuvaları bozulamaz.
DOĞAL VE KÜLTÜREL MİRAS LİSTESİ
URLA
Yaklaşık olarak İzmir merkeze 40 km uzaklıkta bulunan Urla’ya çok kolay şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz. Özel aracınızın yanında toplu taşıma araçlarını da kullanarak varmanız mümkündür. Urla gezilecek yerleri, tarihi, doğal ve kültürel güzellikleri oldukça fazladır. Tarih boyunca farklı medeniyetler tarafından önemli bir yer olarak kabul edilmiş Urla, antik kalıntıları ile tarihsel yolculuk yapmanıza da yardımcı olmaktadır. Urla’da sanat ve kültür de önemli bir yer tutmaktadır. Urla plajları ve gizli kalmış koyları ile huzurlu bir deniz tatili gerçekleştirebilirsiniz. Plajların birçoğu mavi bayraklı plajlardır.
URLA'DA GEZİLECEK YERLER
URLA SANAT SOKAĞI
Urla Sanat Sokağı Tarihi olarak 19’uncu yüzyıla kadar geri götürülebilen bu sokak, turistlerin de en popüler bölgelerinden biridir. Sokakta seramikten heykele müzikten ahşap oymalara kadar pek çok etkinlik bulunmaktadır. Ayrıca etrafta yer alan zanaat ve el işi atölyeleri de el yapımı hediyelik ve süs eşyalarını alabilmenize fırsat tanıyor.
URLA BAĞ YOLU
Antik çağlardan günümüze, bölge adını şarapçılıkla duyurmuş, İyonlar, Persler, Romalılar ve son olarak Türkler tarafından eşsiz ve vazgeçilmez kabul edilmiştir. Urla Bağ Yolu’nun verimli bağlarında uluslararası şaraplık üzümlerden ve yerel şaraplık üzümlerden yetiştirilir. Urla’nın antik üzümlerinden Urla Karası, Gaydura ve Foça Karasıyla üretilen ilk kırmızı şaraplarda üretilmiştir.
ZEYTİN ROTASI
Evliya Çelebi’nin hurma zeytinini övdüğü Urla, tarihe ve engin bir zeytinyağı bilgi birikimine şahitlik eden anıt zeytin ağaçları ile Urla! Konu Zeytin ve zeytinyağı olunca Urla üzerine söylenecek çok şey bulunmaktadır. Limantepe kazılarında, M.Ö. 3000’den kalma zeytin tanelerini ezmek için kullanılan küçük el havanları, öğütme taşları, zeytinyağını karasudan ayrıştırmaya yarayan seramik kaplar ve daha sonraki dönemlere ait zeytinyağı depoları bulunmuştur.
MALGACA PAZARI
Arasta olarak da tanınmaktadır. Günümüzde inatla yaşatılmaya çalışılan bu tarihi pazar; kahve dükkânları, kafeteryalar, aktarlar ve organik ürünler satan tezgahlardan oluşmaktadır. Urla’nın bilinen en eski ticaret merkezleri arasındadır.
KARANTİNA ADASI
Osmanlı döneminde bulaşıcı hastalıkların önüne geçilmesi amacıyla kullanılmıştır. 1865’te İlk Osmanlı karantina bölgesini kuran Fransızlardır. Kurulan tesis, ticaret ve yolcu gemileri ile özellikle kuzey hac yolu için gelen hacılar için düşünülmüş ve 1950 yılına kadar aktif kalmıştır. 150 yıl önce inşa edilen ve ölümcül hastalıklara ilk müdahalenin yapıldığı tahaffuzhane, dönemin en ileri sağlık merkezlerinin başında gelmektedir.
Ankara Üniversitesi Mustafa Vehbi Koç Deniz Arkeolojisi Araştırma Merkezi
Beş farklı üniteden oluşan merkezde, su altı çalışmalarında büyük öneme sahip restorasyon laboratuvarı, depo alanı, ulusal ve uluslararası ölçekte araştırmalara ev sahipliği yapması hedeflenen bir kütüphane, bölgeye hizmet verecek konferans salonu, antik dönemlerden günümüze uzanan denizcilik teknolojilerindeki gelişmeleri yansıtan canlandırmaların sergileneceği 4 dönümlük sergileme alanları ile projelerde çalışan katılımcıların barınabilmesi için 30 kişi kapasiteli yatakhane bulunmaktadır.
ARKAS SANAT URLA
Pek çok farklı sanat ve zanaat alanını barındıran, kapsamlı bir koleksiyon olan Arkas Koleksiyonu, farklı dönemlere ışık tutan resim, heykel, halı, zırh, cam obje gibi Türkiye’den ve yurt dışından sanatçılara ait eserlerden oluşmaktadır. Arkas Koleksiyonu’ndan eserler, Arkas Sanat Merkezi’nde gerçekleşen pek çok serginin yanı sıra yurt içi ve yurt dışında önemli müzelerde dönemsel olarak sergilenmektedir.
URLA KENT TARİHİ VE ARŞİVİ (UKTA) MÜZESİ
Urla’nın tarihi ve kültürel değerlerinin, gelenek ve göreneklerinin derlenip kayıt altına alındığı UKTA Müzesi, 2023 yılının Mayıs ayından ziyaretçilere açılmıştır. İlçenin eski yapılarından olan tarihi Arditi Köşkü (Eski Tekel Binası) gerçekleştirilen mimari tasarım ve uygulamalarla restore edilerek, modern bir müze anlayışı doğrultusunda UKTA Müzesi için bir arşiv ve sergi alanı olarak yeniden tasarlanmıştır.
NECATİ CUMALI ANI VE KÜLTÜR EVİ
Necati Cumalı’nın çocukluğunun geçtiği baba evi, yazar tarafından ölümünden önce Urla Belediyesi’ne bağışlanmış ve anı evine dönüştürülmüştür. Kuruluş tarihi ve amacı Urla Belediyesi tarafından restorasyonu gerçekleştirilen ev, 2001 yılında hizmete girmiştir. Necati Cumalı’nın eserlerinin tanıtılması ve anısının yaşatılması amacıyla açılan evde yazara ait özel eşyalar, eserlerini yazarken kullandığı daktilo, Necati Cumalı’nın kitaplarının değişik baskıları sergilenmektedir.
URLA VE URLA’YA YAKIN MÜZELER, ANTİK KENTLER VE ÖREN YERLERİ
Klazomenai Antik Kenti
Urla’da bulunan 12 İyon kentinden birisi olan Klazomenai Antik Kenti, Limantepe’den batıdaki Ayyıldız ve Cankurtaran tepeleri eteklerine kadar yayılmaktadır. Bir bölümü Karantina Adası üzerindedir. Klazomenai’de kazısı tamamlanan zeytinyağı işliği, bugün de kullanılan teknolojinin 2600 yıl önce dünyada ilk defa bu bölgede geliştirildiğini kanıtlamaktadır.
LİMANTEPE KAZILARI
Urla’da deniz kıyısındaki İskele Mahallesi'nde yer alan Limantepe en azından M.Ö. 4. binden 2. bin sonuna kadar tüm kültürleri kesintisiz olarak yansıtmaktadır. Antik Klazomenai kenti de dikkate alınacak olursa, Klasik Çağ’ın sonuna kadar kültürel süreklilik devam etmektedir. Bu özellik Batı Anadolu’da sadece Liman Tepe’de görülmektedir. İzmir bölgesinde tespit edilen ve kazılan prehistorik merkezler Liman Tepe ile büyük bir kültürel birikimi ortaya koymuştur.
KÖSTEM ZEYTİNYAĞI MÜZESİ
Urla’da bulunan Dünyanın en büyük zeytinyağı müze kompleksi özelliğini taşımaktadır. Türkiye’deki geçmişten günümüze kullanılan tüm zeytinyağı üretim tekniklerinin görülebileceği müze, son yıllarda gelişen müzecilik anlayışları doğrultusunda, eğitim, öğrenme, araştırma, bilim, sanat, tasarım ve projecilik işlevlerini de kapsamaktadır. Köstem Zeytinyağı Müzesi aslında bir teknoloji müzesidir.
EFES ANTİK KENTİ
Efes Antik Kenti Selçuk’ta yer alan Efes, UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer almaktadır. Antik dönemin en önemli merkezlerinden biri olan Efes, tarih öncesi dönemden başlayarak Helenistik, Roma, Doğu Roma, Beylikler ve Osmanlı dönemleri boyunca yaklaşık 9000 yıl kesintisiz yerleşim görmüş ve tarihinin tüm aşamalarında çok önemli bir liman kenti ve kültürel ve ticari merkez olmuştur. Yine aynı bölgede bulunan Meryem Ana Evi, Ayasuluk Tepesi, Saint Jean Bazilikası, Çukuriçi Höyük de mutlaka ziyaret edilmelidir. Urla – Efes arası 58 km’dir.
ERYTHRAI ANTİK KENTİ
Çeşme’nin 20km kuzey doğusunda yer alan Ildırı Köyü’nün Antik dönemdeki adı Erythrai’dir. Kentte ele geçen bulgular, İlk Tunç Çağı’ndan bu yana yerleşimin olduğunu göstermektedir. MÖ. 8 yüzyıl'dan M.Ö. 4. yüzyıl'a kadar iskân ve yerleşimlerine işaret ettiği sanılmaktadır. Antik İyonya bölgesinin sosyal politik değişimlerinde etkin rol oynadığını ortaya koyan buluntular Helenistik, Roma dönemlerine işaret ettiği görülmektedir. Urla – Ildırı arası 44 km’dir.
TEOS ANTİK KENTİ
Sığacık’a yürüme mesafesinde deniz kenarında bulunan Teos bundan 3 bin yıl öncesine kadar Kuzey İon’un başkenti konumundaydı. Kurucusu Dioysos’un oğlu Athames olarak bilinmektedir. Teos’un antik dönemde mimari alan ve ticarette önemli bir yeri vardır. Teos, bir dönem İyon şehrinden huzursuzluk yarattıkları ileri sürülerek kovulan sanatçılara kapılarını açmış, tarihte ilk kez Sanatçılar Birliği’nin kurulduğu bir kent olmuştur. Oldukça yaşlı zeytin ve menengiç ağaçları antik kentin doğal anıtlarıdır. Bu zeytin ağaçlarından birisi de kentin simgesi haline gelen, yaklaşık 2000 yaşındaki Teos Antik Zeytin Ağacı’dır. Urla – Sığacık arası 36 km’dir.
NOTİON ANTİK KENTİ
Liman kenti olan Notion, bugünkü Ahmetbeyli köyünün sınırları içindedir. Kolophon’a 15 km uzaklıktadır. Günümüz köylüleri tarafından “Kale“ olarak adlandırılan Akropol, iki tepe üzerine oturmakta ve kentin baş tanrıçası Athena Polias’a adanmış olan tapınak, Akropol'ün batı tepesi üzerinde denize tümüyle hakim bir konumda bulunmaktadır. Kentin batı ve kuzeyindeki iki kapısı ayaktadır. Akropolün üstünde Samos Adası ve Kuşadası’na doğru harika bir deniz manzarası vardır. Hellenistik Dönem’de yapılmış sur duvarları, çok iyi durumdadır. Kentin doğu ucunda tiyatro, agora, bouleuteriyon, batı ucunda avlu ortasında çok küçük bir Athena Tapınağı bulunmaktadır. Urla – Notion Antik Kenti arası 66 km’dir.
KOLOPHON ANTİK KENTİ
Değirmendere Mahallesi’nin doğusunda kurulmuş olan Kolophon, deniz kenarında kurulmayan tek İyon yerleşimidir. Kolophon, 12 İyon şehrinden biridir. Güçlü bir donanmaya ve süvari birliğine sahip olmasına rağmen, birçok savaştan zarar görmüş ve deniz korsanları zamanında bile Lidya, Pers ve Makedonya kuvvetleri tarafından yönetilmiştir. Kolophon MÖ 302’de Lysimakhos tarafından yıkılınca, onun komşu şehri olan Notion önem kazanmıştır. Urla – Kolophon Antik Kenti arası 35 km’dir.